2012. január 19.

Super and Natural 2 - Anyuci?

Ahogy ígértem, itt a Supernatural 6. évadának újabb értékelése. Immár túl vagyok a 16. részen és igen vegyes érzelmek kavarognak bennem.

[Spoiler veszély!]

Első körben kénytelen vagyok leszögezni a tényt, hogy képesek voltak a készítők olyan sztorival előállni, ami továbbra is fenntartja a nézők érdeklődését. Már nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a vége, és hogy hogyan folytatódik a 7. évad.
De most egyelőre térjünk vissza az eddig látottakhoz.

Sam karakterének kellemetlen változása, sokakat szíven üthetett, ebben biztos vagyok. Sam megítélése egyébként is sokat ingadozott, változott az évadok során: kedves kis egyetemista, aki normális életet akar élni és ki akar maradni a családi bizniszből; okos és ravasz vadász; rejtélyes csoda gyerek, akire titokzatos "végzet" vár és a sárgaszeműnek nagy tervei vannak vele; áldozat, aki csak jót akar, de rossz módszerekkel; önfejű szörnyeteg, aki nem tudja, hol a határ; megszállott, kissé szánalmas drogos; önfeláldozó ember, aki minden addigi hibáját kívánta jóvátenni élete feláldozásával. Az egyes szerepekkel párhuzamosan gyűlölték, imádták vagy sajnálták a nézők az fiatalabbik Winchestert.

Ám ebben az évadban olyanná vált a karaktere, amilyet talán még démonvér-függősége alatt sem feltételeztünk volna róla. Egy teljesen komor, kegyetlen, számító dögöt kaptunk, akit nem érdekel más, csak hogy elpusztítsa a célpontot... bármi legyen is az ára. Beszéd stílusa, megnyilvánulásai egyáltalán nem emlékeztetnek egyetlen régi Samre sem. A kedves, empatikus srác helyett, aki törődik az áldozatokkal, egy információ éhes robotot kapunk, aki magasról tesz mások érzéseire.

Gyanús, gyanús és egyre gyanúsabb, Deannek pedig már a hideg futkos a hátán Sam viselkedésétől. Apropó, Dean!

Meg kell mondjam, Dean nagyon jól hozza az apa figurát; nem mellesleg jól is áll neki. Lysáéknak köszönhetően az idősebb Winchester egy másik oldalát sikerül megismernünk. Új helyzet teremtődik nekik köszönhetően, hiszen Deannek most már 2 családja van. Pozitívum, hogy Dean nem megy el Sammel, amint a srác felbukkan. Úgy érzi Lysáéknak nagyobb szüksége van rá és csak azután ment el testvéréhez, hogy a nő rábeszélte, hogy neki egyelőre Sam mellett van a helye.

A vámpíros részben (ami bizonyos szempontból nagyon vicces volt a Twilightos poénok miatt, másfelől rémisztő és megdöbbentő Sam viselkedése okán, ami ekkor vált először teljesen egyértelművé) Dean irtózatosan szenved attól, hogy el kell veszítenie Lysáékat... annyira, hogy elmegy hozzájuk elbúcsúzni. Ez viszont nagyon rossz döntés volt, hiszen miután mégis kigyógyul Dean a vámpírkórságból, Lysa nem akarja, hogy újra veszélybe kerüljenek Dean miatt. Ki akar maradni ebből az egész szörnyűségből.
Az idősebb Winchester pedig (keserűen, de) békén hagyja őket, hiszen nem akarja, hogy bajuk essen és megérti Lysa érzéseit.
Ám mikor Ben felhívja a férfit és azt mondja neki, hogy az anyja furcsán viselkedik, Dean mindent faképnél hagyva elmegy hozzájuk. Mint később kiderült, valójában csak arról volt szó, hogy Lysa randizni készült. Érdekes látni, hogy Ben 1 év alatt mennyire megkedvelte Deant és még annak ellenére sem hajlnadó lemondani róla, vagy igazán haragudni rá, hogy a férfi elhagyta őket. Sőt, a srác az, aki őszintén és nyersen megmondja Deannek, hogy éppen a családját hagyja el.

Biztos vagyok benne, hogy Lysáék-féle történeti szál még nincs lezárva, és remélem, hogy valahogyan rendbe hozzák a dolgokat.

Visszatérve a fő történetei szálra, mint kiderül Sammy egy csöppet hiányosan került elő a pokolból: a lelkét lent felejtették. A többség (vagyis szinte mindenki) azon a véleményen van, hogy nem tanácsos visszahozni Sam lelkét a testébe, mert Luu és Michael boxzsáknak használja azt. Sam lelkének állapotát Castiel fogalmazta meg a legjobban, miután az visszakerült a fiú testébe: "Olyan, mintha élve megnyúzták volna".
A legfőbb érv a lélek visszahozatala ellen annak állapota volt. Egy ilyen tönkretett lélek miatt, amit már több, mint 1 földi éve kínoznak (ráadásul a Pokolban ez az idő sokkal, de sokkal hosszabb), Sam elveszítené az eszét és vegetáló zöldségként élné le hátralevő életét.
Természetesen Dean makacskodik és nem hagyja annyiban a dolgot, mivelhogy "bármi jobb, mint a mostani RoboSam". Szó szót, tett tettet követ, végül a Nagy Kaszás (az ő átmeneti visszatérésének nagyon örültem) segítségével kihozzák a dutyiből Sammy lelkét. Érdekes volt az a téma, amit a Halál pedzegetett: a léleknek nagy ára van és valaki ezzel akar kereskedni (erre egyébként már Baltazar is utalt, hangsúlyozva, hogy főleg a mostani helyzetben ugrott meg a lelkek értéke).

Az egyetlen dolog, amit furcsállok az egész "visszahozzuk-e Sam lelkét" vitában, hogy sem Dean, sem más nem hozta fel érvként, hogy az a szerencsétlen lélek már több, mint 1 éve lent rohad, és a lehető legnagyobb embertelenség lenne hagyni, hogy tovább szenvedjen. Nem értem, hogy egy ilyen fontos és nyomós indokot miért nem említettek...

Tehát ott tartunk, hogy minden "happy" Sam visszakapta a lelkét, a Halál plusz ajándékként még egy szép kis falat is rittyentett Sammy káros emlékei köré, hogy ne bomoljon meg a srác elméje. Gondoltam magamban, az évad további része azzal fog foglalkozni, hogy mi lesz, ha leomlik szép lassan (avagy hirtelen) a fal, illetve ott van még az a bizonyos mennyei polgárháború is, amiből eddig semmit sem láttunk. Csak Castiel "jelentéseiből" tudunk meg egy-két dolgot. Ám nem elhanyagolható tényező, hogy ha Casék veszítenek, Raffael ott folytatja az Apokalipszist, ahol abbahagyta. Továbbá az eltűnt mennyei fegyvereket is vissza kéne szerezni (ami meg is történik a 15. részben). (Nem mellesleg Istennek még mindig se híre, se hamva.)

Ha csak ennyire lehetett volna még számítani a 6. évadban, vígan nézegettem volna a részeket. Az ám, csak hogy jön az újabb "szint": a Purgatórium. Nem rossz ötlet, komolyan. Igaz, hogy az értelmezését egy kicsit módosítják, hiszen a sorozatban a szörnyek "lelke" kerül ide, de ez nem probléma.
Csakhogy felbukkan Miss Mindenek Anyja. Azt hiszem, számomra ez is egy olyan történeti csavar, ami a történet előrehaladtával nyeri el értelmét. Ám egyelőre kicsit furcsának vagy erőltetettnek érzem Evet, a mindenek anyját. Hiszen mi is történik: két sárkány szüzeket áldozva kinyitja a Purgatórium kapuját, anyuci átlibeg rajta, majd BUMM! Itt az összes szörny megteremtője, aki ráadásul a jól megszokott drágaságok mellé kreatívan tud létrehozni totálisan új szörnyikéket is.
Oh, yeah!
Szóval jön a kérdés: hogyan győzzünk le valamit, ami erősebb, mint Luu, bármikor új és ismeretlen szörnyek hadát tudja létrehozni és ráadásul semmit sem tudunk róla?

A kérdésre minden bizonnyal választ adnak az elkövetkezendő epizódok. Biztos vagyok benne, hogy a forgatókönyvírók kitaláltak valami ütős, igazán Supernaturalos megoldást, amivel a nézők többsége elégedett. De addig is míg meg nem tudom, hogy mi lesz, hogy lesz, gyanakodva várom a fejleményeket.

Így az értékelés végén meg kell említenem, hogy a 6. évad igazán pozitív oldala a humor. Talán még gyakrabban is fordul elő, mint a többi évadban. Elég csak megemlíteni azt a részt, amikor a testvérek átkerülnek a mi világunkba. Vagy ott van Castiel emlékezetes TV nézős jelenete, nem is beszélve a Meggel való smárolásról és a Winchesterek különböző szövegeiről, amikkel lehívják Cast a Mennyből.

Szóval mindent összevetve a 6. évad hozza az eddigi évadok szintjét, új dolgokkal rukkol elő és továbbra is izgalmas. Én személy szerint szívesebben nézném meg az angyalok polgárháborújának alakulását, mint Eve világuralmi, szörnykreáló tevékenységét.
Sajnos azzal kell "beérnem", amit a forgatókönyvírók kitaláltak, így nem tehetek mást, minthogy türelmesen várom a híreket az angyalok háborújáról és közben kíváncsian várom, hogy mire mennek a Winchester tesók a Mindenek Anyja ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése